Magazin

Diana Ödülü 2026 Sahiplerini Buldu: Prens William ve Prens Harry'den Ayrı Ayrı Tebrik Mektubu

Diana Award, 44 ülkeden 198 genci sanal bir törenle onurlandırdı. Prens William ve Prens Harry ödül sahiplerine ayrı ayrı tebrik mektubu gönderdi; listede Türkiye'den de bir isim var.

· 4 dk okuma

Paylaş
Diana Ödülü 2026 Sahiplerini Buldu: Prens William ve Prens Harry'den Ayrı Ayrı Tebrik Mektubu

Galler Prensesi Diana'nın adını taşıyan tek resmî yardım kuruluşu The Diana Award, 2026 yılı ödüllerini 4 Kasım Çarşamba günü çevrim içi bir törenle sahiplerine verdi. 44 ülkeden 198 gencin onurlandırıldığı törende, Diana'nın iki oğlu Galler Prensi William ve Sussex Dükü Prens Harry, ödül alan gençlere tören günü ayrı ayrı tebrik mektubu gönderdi. Kuruluşun resmî açıklamasına göre bu yılın listesinde Türkiye'den de bir genç yer aldı.

5N1K: Haberin özeti

  • Ne oldu? Diana Award 2026 ödülleri sanal bir törenle verildi; Prens William ve Prens Harry ödül alan gençlere tebrik mektubu gönderdi.
  • Kim? The Diana Award, 44 ülkeden 198 genç, Galler Prensi William ve Sussex Dükü Prens Harry.
  • Nerede? Kuruluşun YouTube kanalında yayımlanan çevrim içi tören.
  • Ne zaman? 4 Kasım 2026 Çarşamba, Londra saatiyle 16.00.
  • Nasıl? Ödül sahipleri aday gösterme yöntemiyle belirlendi; kardeşler mektuplarını tören günü iletti.
  • Neden önemli? Diana'nın mirasını sürdüren ödül, iki kardeşin ayrı yollarda da olsa aynı amaca destek vermeye devam ettiğini gösteriyor.

44 ülkeden 198 genç, dokuz ülke ilk kez listede

The Diana Award'ın 4 Kasım tarihli açıklamasına göre tören, Londra saatiyle 16.00'da kuruluşun YouTube kanalından yayımlandı. Bu yıl ödüle layık görülen 198 gencin dokuzu Birleşik Krallık'tan. En kalabalık grup 49 kişiyle Hindistan'dan gelirken onu 25 kişiyle Nijerya ve 23 kişiyle ABD izledi. Bangladeş'ten 12, İngiltere'den 9, Pakistan'dan 8 ve Endonezya'dan 7 genç de listeye girdi. Türkiye, birer ödül sahibiyle temsil edilen ülkeler arasında yer aldı.

Kuruluş, bu yıl dokuz ülkenin “Onur Listesi”ne ilk kez girdiğini de duyurdu: Arjantin, Bulgaristan, Kıbrıs, Estonya, Mauritius, Moğolistan, Peru, Portekiz ve Ukrayna. Gençlerin çalışmaları Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları üzerinden de sınıflandırıldı. Buna göre 65 genç nitelikli eğitim, 51'er genç sağlık ve esenlik ile eşitsizliklerin azaltılması, 31 genç de iklim eylemi alanında çalışıyor.

Kardeşlerden aynı güne iki ayrı mektup

Kuruluşun açıklamasında, Galler Prensi ile Sussex Dükü'nün tören günü bu yılın ödül sahiplerine tebrik mektupları ilettiği belirtildi. Mektupların içeriği kamuoyuyla paylaşılmadı. İngiliz basını ise kardeşlerin mektuplarını ortak bir metin yerine ayrı ayrı göndermesine dikkat çekti; HELLO! dergisi bunu, iki kardeş arasındaki mesafenin sürdüğünün bir işareti olarak yorumladı. Ne Kensington Sarayı ne de Prens Harry'nin ofisi konuya ilişkin ek bir açıklama yaptı.

İki kardeşin annelerinin mirası söz konusu olduğunda yan yana durduğu en son büyük an, 1 Temmuz 2021'de yaşanmıştı. William ve Harry, Diana'nın 60. yaş günü olacak o tarihte Kensington Sarayı'ndaki Batık Bahçe'de (Sunken Garden) annelerinin heykelini birlikte açmış, ortak açıklamalarında “Her gün onun hâlâ yanımızda olmasını diliyoruz” demişti. Bu yılki mektuplar ise iki kardeşin, aralarındaki gerginliğe rağmen aynı kuruluşa destek vermeyi sürdürdüğünü gösterdi.

“Gençler bugünün değişim yaratıcıları”

The Diana Award İcra Kurulu Başkanı Dr. Tessy Ojo CBE, törenin ardından yaptığı açıklamada “Bu yıl dünyanın dört bir yanından Diana Ödülü'nü alan gençleri kutlamaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi. Ojo, gençleri “bugünün değişim yaratıcıları” olarak tanımladı ve fark yaratma isteğinin evrensel olduğunu, ödül sahiplerinin Diana'nın mirasını yaklaşık otuz yıl sonra ileri taşıdığını vurguladı.

Ödül nasıl veriliyor?

Diana'nın anısına kurulan ödül, gençlere verilen en uzun soluklu ödüllerden biri olarak tanımlanıyor. Kuruluşun resmî açıklamasına göre ödül 16-25 yaş arasındaki gençlere veriliyor ve yalnızca geriye dönük aday gösterme yöntemiyle belirleniyor; yani gençler bu ödüle başvurmuyor ya da onu kazanmak için özel bir program tamamlamıyor. Adaylık, gencin toplumsal çalışmasına bizzat tanık olan bir yetişkin tarafından yapılıyor ve genci profesyonel olarak tanıyan iki kişinin desteği gerekiyor.

2026 adaylıkları, her biri üç jüri üyesinden oluşan 33 bağımsız panel tarafından değerlendirildi. Jüriler beş ölçüte baktı: liderlik, somut etki, akranları güçlendirme, dayanıklılık ve dürüstlük, sürdürülebilirlik ve kalıcı miras. Her yıl en fazla 200 genç bu ödüle layık görülüyor. Ödül sahipleri kişiye özel bir sertifika, çevrim içi kutlamaya davet ve dünya çapındaki genç aktivist ağına, kaynaklara ve eğitimlere erişim hakkı kazanıyor.

Kraliyet ailesi için yoğun bir sonbahar

Tören, kraliyet ailesi açısından hareketli bir haftaya denk geldi. Kral III. Charles ve Kraliçe Camilla Karayipler turunu yeni tamamlarken Prens William'ın gündeminde bu ay Mumbai'de düzenlenecek Earthshot Ödülleri var. Diana Award ise kardeşlerin ayrı ayrı da olsa ortak bir paydada buluştuğu nadir başlıklardan biri olmaya devam ediyor. Kuruluş, Prens Harry'nin ilk günden bu yana ödülün destekçisi olduğunu, Prens William'ın da Haziran 2026'da SXSW London'da kuruluşun gençleriyle bir araya geldiğini kayıtlarında belirtiyor.

Sık sorulan sorular

Diana Award 2026 töreni ne zaman yapıldı?

Tören 4 Kasım 2026 Çarşamba günü Londra saatiyle 16.00'da kuruluşun YouTube kanalında çevrim içi olarak yapıldı.

Bu yıl kaç kişi ödül aldı?

44 ülkeden 198 genç ödüle layık görüldü; en kalabalık grup 49 kişiyle Hindistan'dan.

Türkiye'den ödül alan var mı?

Evet. Kuruluşun açıkladığı ülke dağılımına göre Türkiye'den bir genç ödül aldı; kişinin adı bu haberde yer almıyor.

Prens William ve Harry ne yaptı?

İki kardeş tören günü ödül sahiplerine tebrik mektubu iletti. Mektupların içeriği yayımlanmadı.

Diana Award'a başvurulabilir mi?

Hayır. Ödül yalnızca, gencin çalışmasına tanık olan bir yetişkinin aday göstermesiyle veriliyor; 16-25 yaş arası gençler değerlendirmeye alınıyor.

Kaynaklar

Görsel temsilîdir: Wikimedia Commons (CC0 1.0).

Etiketler#Diana Award#Prens William#Prens Harry#Prenses Diana#Kraliyet ailesi#Gençlik

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Paylaş

Okumaya devam

İlgili İçerikler

Tümünü gör